afdrukken

Lokeren opgeruimd na 10 dagen feest: eindbalans = 85 ton afval 

8 volle huisvuilwagens

Lokerse Feesten 2017Het duurt toch wel een kleine week om alle feestrestanten op te ruimen, maar vandaag konden de laatste containers afgevoerd en de afvalbalans opgemaakt worden. De organisatoren spreken opnieuw van een succesvolle editie, de Lokerse Feesten evenaarden hun bezoekersaantal van vorig jaar en de Fonnefeesten braken op menig avond records. De afvalcijfers volgen dan ook deze recordcijfers, we tikken af op 84,7 ton afval, een stijging met 7,6 ton t.o.v. vorig jaar.

Opmerkelijk is dat de stijging vooral afval betreft dat in de containers werd gegooid. Het afval dat op de grond terecht kwam en door de stadsdiensten werd opgeveegd, is quasi gelijk aan vorig jaar, een positieve evolutie die vorig jaar nog anders was.

Lokerse Feesten 2017 afvalpunten
Er staan dan ook heel wat afvalcontainers in de feestenzone, in totaal zijn het er meer dan 500 in alle maten en kleuren. Voor de feestvierders zitten ze herkenbaar in een afvalpuntenframe met een opvallend bord, backstage staan ze gegroepeerd in diverse mini-recyclageparken. De afvalcontainers ledigt IDM in 3 groepen: Lokerse Feesten, Fonnefeesten en kermis. Afvalverantwoordelijken bij de diverse feestenorganisaties zorgen ervoor, in nauw overleg met IDM, dat zoveel mogelijk afval zijn weg vindt naar de juiste containers. De stijging van het afval in de containers merken we vooral op bij de Lokerse- en de Fonnefeesten, op de kermis werd daarentegen 1 ton minder verzameld.

De stijging op de feestterreinen is zowel terug te vinden in het restafval als in het gesorteerde afval. Er was dit jaar vooral veel meer glas, een stijging met 2 ton verdeeld over de Fonnefeesten en de Lokerse Feesten. Op de Lokerse Feesten zamelden ze ook heel wat meer plastic folies in, een drievoud van vorig jaar, bijna 1500 kg. Ook het PMD kende een stijging, maar in deze containers slipt vaak iets verkeerd waardoor niet alles kan gerecycleerd worden.

De wegwerpbekers die apart konden ingezameld worden, bleven steken op 800 kg, maar waren van bedenkelijke kwaliteit, hier is zeker nog verbetering mogelijk. 

camping Lokerse Feesten 2017Het gemiddelde recyclagepercentage lag deze editie iets hoger. Van de 84,7 ton afval kon bijna 20 ton gerecycleerd worden, zo’n 23 % (in 2016 was dit 21 %).

Nieuw dit jaar was de camping van de Lokerse Feesten, op afvalvlak meer dan een succes. De camping werd prachtig ingericht en nodigde uit om geen sporen achter te laten. Heel weinig afval ontstond hier en zwerfvuilsporen waren nihil, een mooie prestatie.       

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Proclaimer - info@idm.be - Proclaimer
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - F. 09 337 07 28 - BE 0214.014.167